Uprawa dyni w Polsce staje się coraz bardziej popularna, dzięki temu w sklepach ogrodniczych pojawia się coraz więcej nasion nowych odmian dyni. W tym wpisie znajdziesz opisy nowych odmian dynia jadalnej, jakie miałem uprawiać w ostatnim roku. Wybór odmiany dyni jakie mamy zamiar hodować warto dobrze przemyśleć, ponieważ w sprzedaży mamy dostępnych naprawdę wiele rodzajów dyni. By wybrać te najlepsze odmiany warto poświęcić trochę czasu. Na pewno zaprocentuje to w przyszłości.
Niewątpliwie dynię warto uprawiać w przydomowym ogrodzie, przede wszystkim ze względu na jej wyjątkowe walory zdrowotne i smakowe. Oczywiście nie wszystkie odmiany są smaczne i jadalne, nie wszystkie nadają się do zastosowania w kuchni. W tym wpisie przybliżę Wam nowe odmiany dyni jakie miałem okazję uprawiać.
Najsmaczniejsza odmiana dyni, jaką miałem okazję do tej pory uprawiać, której zbiory rozpoczynają się już w połowie sierpnia (jest dość wczesna). Wzrost umiarkowany, Pędy rosną na długość około 2-3 metrów. Owoce osiągają od 1-2.5 kg, niestety u mnie zawiązała tylko 4-5 owoców na krzak. Zupa z owoców dyni Hokkaido ma bardzo dobry smak, lekko słodki z delikatną orzechową nutką, świetnie smakuje pieczona jako dodatek do mięs. Niestety ma jedną wadę, owoce dyni Hokkaido słabo się przechowują tylko około 2 miesięcy. Cała rodzina uważa ją za przysmak, nie może jej u nas zabraknąć. Co roku sadzę minimum około 20 krzaków. Jest to jedyna odmiana dyni z jadalną i smaczną skórką. Jeśli, ktoś nie lubi obierać warzyw to odmiana dla niego. Dynia Hokkaido to najlepsza odmiana dynia jadalnej, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Więcej o uprawie dyni Hokkaido
Dość silnie rosnąca i plenna odmiana dyni. Owoce dorastają do około 2-4 kg są słodkie o lekko orzechowym smaku. Bardzo smaczna odmiana dyni,ma grubą skórkę, dzięki której owoce znakomicie się przechowują – spokojnie może leżeć od 3 do nawet 5 miesięcy. Idealna na zupę. Bardzo plenna, z jednej rośliny zbieramy około 5-10 owoców. Krzak dyni Butternut ma umiarkowany wzrost, pędy osiągają około 2-3 metrów długości. Rośliny tej odmiany są gęsto pokryte liśćmi, dobrze radzą sobie z chwastami, ponieważ gęsto pokrywają całą ziemię i zagłuszają inne niechciane rośliny. Dynia Butternut stanowi doskonałe źródło błonnika, witaminy C, magnezu i potasu oraz witaminy A. 100 gramów dynia dostarcza około 45 kalorii.
Ta dynia jest inaczej nazywana dynią prowansalską. To odmiana dyni o dosyć silnym wzroście, pędy mają długość ok. 6m. Owoce osiągają wagę ok 5 do 20 kg. Na jednym krzaku zawiązała średnio 4-5 owoców. Z jednej rośliny otrzymujemy około 40 -70 kilogramów dyni, więc na potrzeby małej rodziny wystarczą 2, 3 krzaki. W smaku dynia Muscat de Porovance ma delikatną nutę owocową, co odróżnia ją od innych odmian dyni. Wychodzi z niej smaczna zupa. Dynia dobrze się przechowuje, po kilkutygodniowym leżakowaniu nabiera bardziej szlachetnego smaku.
Te 3 odmiany dyni jadalnej wysiewam praktycznie co roku i spełniają one moje oczekiwania w 100 procentach.
Ta odmiana dyni zawdzięcza swoją nazwę temu, iż w środku każdego owocu tej dynia znajduje się miąższ w kształcie nitek makaronowych. Mimo, że nie uprawiałem nigdy dynie tego rodzaju, to słyszałem, że zbiera dobre opinie. Ponoć jest smaczna, bardzo plenna i odporna na choroby grzybowe. Może w przyszłym roku kupię kilka sadzonek na próbę.
Przy wyborze odmiany dyni jadalnej warto się kierować przede wszystkim tym ile miejsca w ogrodzie możemy przeznaczyć dla dyni. Ta roślina bowiem dość intensywnie się rozrasta i jeden krzak dyni potrzebuje około 3-4 metrów kwadratowych gleby. To dość sporo, aczkolwiek dynię można swobodnie przycinać i nadawać im pożądany kształt.
W ostatnim czasie uprawa dyni stała się bardzo popularna, głownie ze względu na duże właściwości zdrowotne dyni: jest niskokaloryczna i zawiera dużo witamin i soli mineralnych. Przede wszystkim jest bardzo smaczna.
Owoce dyni jadalnej stanowią również fajną ozdobę, którą można ustawić w domu lub przydomowym ogrodzie.
Wszystkie wymienione we wpisie rodzaje dyni jadalnej są stosunkowo nowe. Są one dość łatwe w uprawie i nie wymagają szczególnej pielęgnacji poza podlewaniem, systematycznym usuwaniem chwastów oraz dobrym przygotowaniem podłoża. Jeśli miałbym wybrać jeden gatunek dyni do uprawy w ogródku warzywnym to bez wątpienia byłaby to dynia Hokkaido.
Czosnek słoniowy (Allium ampeloprasum) inaczej nazywany czosnkiem wielkogłówkowym to roślina wyjątkowa, często mylona z tradycyjnym…
Drzewo obdarte z kory to poważny problem, który może znacząco osłabić roślinę, a nawet doprowadzić…
Stół z krzesłami to absolutny must-have każdej kuchni – to nie tylko mebel, ale element,…
Urządzając swoją własną przestrzeń, często stajemy przed trudnym wyborem - jaki stół wybrać, aby był…
Wybór najlepszych mebli to kluczowy element aranżacji każdego domu lub mieszkania. Meble nie tylko pełnią…
Uprawa lawendy w donicach to zadanie, które może wydawać się skomplikowane tylko na pierwszy rzut…