Nowe odmiany dyni polecane do uprawy w ogródku

odmiany-dyni

Uprawa dyni w Polsce staje się coraz bardziej popularna, dzięki temu w sklepach ogrodniczych pojawia się coraz więcej nasion nowych odmian dyni. W tym wpisie znajdziesz opisy nowych odmian dynia jadalnej, jakie miałem uprawiać w ostatnim roku. Wybór odmiany dyni jakie mamy zamiar hodować warto dobrze przemyśleć, ponieważ w sprzedaży mamy dostępnych naprawdę wiele rodzajów dyni. By wybrać te najlepsze odmiany warto poświęcić trochę czasu. Na pewno zaprocentuje to w przyszłości.

Niewątpliwie dynię warto uprawiać w przydomowym ogrodzie, przede wszystkim ze względu na jej wyjątkowe walory zdrowotne i smakowe. Oczywiście nie wszystkie odmiany są smaczne i jadalne, nie wszystkie nadają się do zastosowania w kuchni. W tym wpisie przybliżę Wam nowe odmiany dyni jakie miałem okazję uprawiać.

nowe odmiany dyni
Nowe odmiany dyni, które warto uprawiać

Dynia Hokkaido

Najsmaczniejsza odmiana dyni, jaką miałem okazję do tej pory uprawiać, której zbiory rozpoczynają się już w połowie sierpnia (jest dość wczesna). Wzrost umiarkowany, Pędy rosną na długość około 2-3 metrów. Owoce osiągają od 1-2.5 kg, niestety u mnie zawiązała tylko 4-5 owoców na krzak. Zupa z owoców dyni Hokkaido ma bardzo dobry smak, lekko słodki z delikatną orzechową nutką, świetnie smakuje pieczona jako dodatek do mięs. Niestety ma jedną wadę, owoce dyni Hokkaido słabo się przechowują tylko około 2 miesięcy. Cała rodzina uważa ją za przysmak, nie może jej u nas zabraknąć. Co roku sadzę minimum około 20 krzaków. Jest to jedyna odmiana dyni z jadalną i smaczną skórką. Jeśli, ktoś nie lubi obierać warzyw to odmiana dla niego. Dynia Hokkaido to najlepsza odmiana dynia jadalnej, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Więcej o uprawie dyni Hokkaido

najsmaczniejsza odmiana dyni - dynia hokkaido
Dynia Hokkaido

Dynia piżmowa Butternut

Dość silnie rosnąca i plenna odmiana dyni. Owoce dorastają do około 2-4 kg są słodkie o lekko orzechowym smaku. Bardzo smaczna odmiana dyni,ma grubą skórkę, dzięki której owoce znakomicie się przechowują – spokojnie może leżeć od 3 do nawet 5 miesięcy. Idealna na zupę. Bardzo plenna, z jednej rośliny zbieramy około 5-10 owoców. Krzak dyni Butternut ma umiarkowany wzrost, pędy osiągają około 2-3 metrów długości. Rośliny tej odmiany są gęsto pokryte liśćmi, dobrze radzą sobie z chwastami, ponieważ gęsto pokrywają całą ziemię i zagłuszają inne niechciane rośliny. Dynia Butternut stanowi doskonałe źródło błonnika, witaminy C, magnezu i potasu oraz witaminy A. 100 gramów dynia dostarcza około 45 kalorii.

odmiana dyni butternut
Odmiana dyni piżmowej – Butternut

Dynia Muscat de Provance

Ta dynia jest inaczej nazywana dynią prowansalską. To odmiana dyni o dosyć silnym wzroście, pędy mają długość ok. 6m. Owoce osiągają wagę ok 5 do 20 kg. Na jednym krzaku zawiązała średnio 4-5 owoców. Z jednej rośliny otrzymujemy około 40 -70 kilogramów dyni, więc na potrzeby małej rodziny wystarczą 2, 3 krzaki. W smaku dynia Muscat de Porovance ma delikatną nutę owocową, co odróżnia ją od innych odmian dyni. Wychodzi z niej smaczna zupa. Dynia dobrze się przechowuje, po kilkutygodniowym leżakowaniu nabiera bardziej szlachetnego smaku.

odmiana dyni - muscat de provance
odmiana dyni – Muscat de Provance

Te 3 odmiany dyni jadalnej wysiewam praktycznie co roku i spełniają one moje oczekiwania w 100 procentach.

Dynia makaronowa

Ta odmiana dyni zawdzięcza swoją nazwę temu, iż w środku każdego owocu tej dynia znajduje się miąższ w kształcie nitek makaronowych. Mimo, że nie uprawiałem nigdy dynie tego rodzaju, to słyszałem, że zbiera dobre opinie. Ponoć jest smaczna, bardzo plenna i odporna na choroby grzybowe. Może w przyszłym roku kupię kilka sadzonek na próbę.

Jak wybrać najlepsze odmiany dyni do uprawy?

Przy wyborze odmiany dyni jadalnej warto się kierować przede wszystkim tym ile miejsca w ogrodzie możemy przeznaczyć dla dyni. Ta roślina bowiem dość intensywnie się rozrasta i jeden krzak dyni potrzebuje około 3-4 metrów kwadratowych gleby. To dość sporo, aczkolwiek dynię można swobodnie przycinać i nadawać im pożądany kształt.

Dlaczego warto jeść dynię?

W ostatnim czasie uprawa dyni stała się bardzo popularna, głownie ze względu na duże właściwości zdrowotne dyni: jest niskokaloryczna i zawiera dużo witamin i soli mineralnych. Przede wszystkim jest bardzo smaczna.

Owoce dyni jadalnej stanowią również fajną ozdobę, którą można ustawić w domu lub przydomowym ogrodzie.

Jaką odmianę dynię warto uprawiać?

Wszystkie wymienione we wpisie rodzaje dyni jadalnej są stosunkowo nowe. Są one dość łatwe w uprawie i nie wymagają szczególnej pielęgnacji poza podlewaniem, systematycznym usuwaniem chwastów oraz dobrym przygotowaniem podłoża. Jeśli miałbym wybrać jeden gatunek dyni do uprawy w ogródku warzywnym to bez wątpienia byłaby to dynia Hokkaido.

Recommended Articles

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *