Najlepsze odmiany dyni

Dynię warto uprawiać w przydomowym ogrodzie, przede wszystkim ze względu na jej wyjątkowe walory zdrowotne i smakowe. Oczywiście nie wszystkie odmiany są smaczne i jadalne, nie wszystkie nadają się do zastosowania w kuchni. W tym wpisie przybliżę Wam najsmaczniejsze odmiany dyni jakie miałem okazję uprawiać.

odmiany dyni
Odmiany dyni jadalnej

1. Dynia Hokkaido

Najsmaczniejsza odmiana dyni, jaką miałem okazję do tej pory uprawiać, której zbiory rozpoczynają się już w połowie sierpnia (jest dość wczesna). Wzrost umiarkowany, Pędy rosną na długość około 2-3 metrów. Owoce osiągają od 1-2.5 kg, niestety u mnie zawiązała tylko 4-5 owoców na krzak. Zupa z owoców dyni Hokkaido ma bardzo dobry smak, lekko słodki z delikatną orzechową nutką, świetnie smakuje pieczona jako dodatek do mięs. Niestety ma jedną wadę, owoce dyni Hokkaido słabo się przechowują tylko około 2 miesięcy. Cała rodzina uważa ją za przysmak, nie może jej u nas zabraknąć. Co roku sadzę minimum około 20 krzaków. Jest to jedyna odmiana dyni z jadalną i smaczną skórką. Jeśli, ktoś nie lubi obierać warzyw to odmiana dla niego. Dynia Hokkaido to najlepsza odmiana dynia jadalnej, która ma szerokie zastosowanie w kuchni.

dynia hokkaido - gatunek
Owoc dyni Hokkaido

2. Dynia piżmowa Butternut

Dość silnie rosnąca i plenna odmiana dyni. Owoce dorastają do około 2-4 kg są słodkie o lekko orzechowym smaku. Bardzo smaczna odmiana dyni,ma grubą skórkę, dzięki której owoce znakomicie się przechowują – spokojnie może leżeć od 3 do nawet 5 miesięcy. Idealna na zupę. Bardzo plenna, z jednej rośliny zbieramy około 5-10 owoców. Krzak dyni Butternut ma umiarkowany wzrost, pędy osiągają około 2-3 metrów długości. Rośliny tej odmiany są gęsto pokryte liśćmi, dobrze radzą sobie z chwastami, ponieważ gęsto pokrywają całą ziemię i zagłuszają inne niechciane rośliny. Dynia Butternut stanowi doskonałe źródło błonnika, witaminy C, magnezu i potasu oraz witaminy A. 100 gramów dynia dostarcza około 45 kalorii.

Dynia piżmowa Butternut

3. Dynia Muscat de Provance

To odmiana o dosyć silnym wzroście, pędy mają długość ok. 6m. Owoce osiągają wagę ok 5 do 20 kg. Na jednym krzaku zawiązała średnio 4-5 owoców. Z jednej rośliny otrzymujemy około 40 -70 kilogramów dyni, więc na potrzeby małej rodziny wystarczą 2, 3 krzaki. W smaku dynia Muscat de Porovance ma delikatną nutę owocową, co odróżnia ją od innych odmian dyni. Wychodzi z niej smaczna zupa. Dynia dobrze się przechowuje, po kilkutygodniowym leżakowaniu nabiera bardziej szlachetnego smaku.

Dynia - gatunek moscatel de provance
Dynia Muscat de Provance

Odmiany dyni jadalnej

Wszystkie wymienione we wpisie rodzaje dyni jadalnej są stosunkowo nowe. Są one dość łatwe w uprawie i nie wymagają szczególnej pielęgnacji poza podlewaniem, systematycznym usuwaniem chwastów oraz dobrym przygotowaniem podłoża. Jeśli miałbym wybrać jeden gatunek dyni do uprawy w ogródku warzywnym to bez wątpienia byłaby to dynia Hokkaido.

Dlaczego warto jeść dynię?

W ostatnim czasie uprawa dyni stała się bardzo popularna, głownie ze względu na duże właściwości zdrowotne dyni: jest niskokaloryczna i zawiera dużo witamin i soli mineralnych. Przede wszystkim jest bardzo smaczna.

Owoce dyni jadalnej stanowią również fajną ozdobę, którą można ustawić w domu lub przydomowym ogrodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *